Thrive

Thrive, what on Earth will it take?

82 procent van welvaartsgroei belandt bij de rijkste 1 procent

Het ‘goede’ nieuws: de wereld is in de afgelopen jaar maar liefst 9000 miljard dollar rijker geworden(ten koste van moeder Aarde). Het slechte nieuws: 82% daarvan belandde bij de rijkste 1% van de wereldbevolking. Dat meldt Oxfam Novib vandaag (22-01-2018) in hun jaarlijkse rapport over de verdeling van welvaart in de wereld. De armste helft van de bevolking zou er volgens de organisatie niet op vooruit zijn gegaan.

Als je dit leest dan kan je je afvragen hoe dit nu kan. Verwacht niet van de media dat ze hierop een eerlijk antwoord zullen verzorgen. Je zou de kop van het bericht ook zo kunnen lezen, slechts 18% komt bij de 7 miljard Aardbewoners terecht. Dit betekent dat we de Aarde met 82% kunnen verlichten met oog op het uitputten van de Aarde. We kunnen hier dus gewoon met ze alle leven zonder de Aarde zodanig te vernietigen als we nu doen.

Hoe zit het nu? Follow the Money!

’82 procent van welvaartsgroei belandt bij de rijkste 1 procent’

Het goede nieuws: de wereld is in de afgelopen jaar maar liefst 9000 miljard dollar rijker geworden. Het slechte nieuws: 82% daarvan belandde bij de rijkste 1% van de wereldbevolking. Dat meldt Oxfam Novib vandaag in hun jaarlijkse rapport over de verdeling van welvaart in de wereld. De armste helft van de bevolking zou er volgens de organisatie niet op vooruit zijn gegaan.

In ‘Feit of Fictie’ controleren we de stelling of inderdaad de rijkste 1% van de wereldbevolking 82% van de welvaartsgroei voor zijn rekening neemt. Een woordvoerder van Oxfam Novib verklaart: “Wij baseren ons onderzoek op de cijfers van Credit Suisse over de toename van rijkdom wereldwijd en we vergelijken de cijfers met de Forbes-cijfers over de toename van het aantal miljardairs en hun vermogens.”

Credit Suisse heeft een hoge reputatie op het gebied van welvaartcijfers. Het publiceert elk jaar een rapport met de stand van zaken in de wereld. Ook Forbes publiceert jaarlijkse inkomenscijfers, maar dan van de allerrijksten ter wereld. Bij de laatste bestaan meer twijfels over de precieze accuraatheid van de cijfers.

De allerrijksten

Sander Schimmelpenninck is hoofdredacteur van de Quote 500, het Nederlandse blad dat op eenzelfde manier de allerrijksten in kaart probeert te brengen. Hij vertelt dat de enige harde cijfers die je hebt bedrijfsvermogens zijn. “Bedrijven moeten jaarrekeningen deponeren en daaraan kun je zien hoeveel een bedrijf waard is en daarmee ook de eigenaar. Dan kun je nog een beetje naar kadastergegevens kijken, hoeveel een huis waard is, of of iemand een aandelenbelang heeft in een beursgenoteerd bedrijf. Dat is een beetje hoe je zoiets berekent.”

Zo is de stelling door Oxfam Novib ingegeven door een aantal harde cijfers, maar ook op basis van inschattingen. “Maar”, stelt de woordvoerder van de organisatie, “We maken die inschattingen op basis van de best beschikbare cijfers.”

Feit of fictie?

De 82% uit de stelling zou wellicht ook wel een procentje meer of minder kunnen zijn. Kortom, de bewering is niet onwaar te noemen, maar ook niet volledig hard te maken. We zijn coulant en geven de stelling een voorzichtige feit.

Bron