IX, Witte Tovenaar

Betekenis IX:

Ix is het veertiende Zonneteken van de 20 gezichten van de Zon. Ix in Maya betekent: tovenaar, magiër, sjamaan en jaguar of ocelot.

Ik ben IX; TOVENAAR; ik ben je weten vanuit je hart…. je sjamaan…
Ik breng je in overeenstemming met de goddelijke wil.

Bij de Maya’s wordt de jaguar geassocieerd met toverkracht, hij is de nagual (krachtdier of totemdier) van de sjamanen. De Maya sjamanen noemen zich de jaguar-priesters. Zoals de oude Egyptische priesters zich kleedden met een luipaardvel, zo kleden de Maya sjamanen zich met een jaguarhuid: de kop met vervaarlijke tanden op hun hoofd, de rug van het dier op hun eigen rug, de poten langszij en de staart onderaan bengelend als een soort verlengstuk van hun eigen staartbeen.

De glief van de Witte Tovenaar is een gezicht dat met een glimlach naar binnen kijkt, naar de innerlijke wereld. Hij/zij verinnerlijkt de voorafgaande dertien zegels. De Maya sjamanen zijn de Tijdsbewaarders (of tijdsbewakers), zij hielden de kalenders bij en stelden de juiste datums vast voor de feesten en ceremonies.

De kracht van Ix is het kunnen toeslaan op het juiste moment, Ix is de kenner van de juiste tijd. De toverkracht van Ix is zijn vermogen om zijn eigen wil in overeenstemming te kunnen brengen met de wil van God. Ix kent de stilte van de nul-tijd, de niet-tijd, de tijdloosheid, waaruit alles geschapen kan worden.

In Azteeks heet hij Ocelotl: ocelot (de ocelot is een grauwkleurige kat, in het wild levend in Mexico, die qua afmetingen ongeveer tussen een huiskat en een jaguar in zit). Bij de Zapoteken heet hij Ache: bergkat.

De ondersteunende kracht van de Tovenaar is de Slang, de verborgen kracht is de Hand en de uitdagende kracht is het Zaad.

Duiding:

De Witte Tovenaar worstelt binnen het terrein van de emoties en kan paranormaal begaafd zijn. Ix is de energie van betovering, tijdloosheid en receptiviteit. Ix verfijnt de informatie van de geest (spirit) door het naar buiten te brengen in een bruikbare vorm, een vorm die vervolgens de tand des tijds blijkt te kunnen doorstaan.

Hij/zij heeft een mondiaal bewustzijn, verbonden met het basischakra en de Asterioïden Gordel. Ix kan geheimzinnig, gevoelig en intelligent zijn. Hij houdt zich graag bezig met religie en spiritualiteit. Ix kent de allesomvattendheid van de tijd/ruimte en het tijdloze, maar wat is zijn eigen plek?

Het vraagstuk voor Ix is het onderhouden van- en omgaan met ingewikkelde menselijke relaties. Ix is de kenner van de waarheid, maar die ligt in relaties altijd in het midden en kan zeker niet altijd in de voor hem makkelijk toegankelijke, innerlijke, mentale rust gevonden worden.

Ix: laat ook je gevoel spreken en ontwikkel pas dan je talent als raadgever. Laat relaties los die jou niet langer dienen, dan vind je vanzelf je grootste kracht terug: je innerlijke wijsheid.

Traditionele vertelling:

Ix, Witte Tovenaar. Mensen geboren onder deze zon zijn praktisch, intelligent, sterk en energiek. Ze zijn in staat om cruciale keuzes te maken en zijn heel geduldig. ‘Ix’ mensen houden van dieren en zijn krachtige strijders. Van nature zijn het ‘jagers’ en hebben een groot seksueel verlangen.

In het midden van de belangstelling staan is voor ‘Ix’ prettig, ze genieten ervan om een machtspositie te vervullen. Daardoor kunnen ze soms overmoedig raken en arrogant overkomen bij anderen.

Deze mensen zijn goede dieren trainers, jagers, strategische denkers, filosofen, wiskundigen en dokters.

Vanuit de essentie:

Mijn hand de toverstok. Kijk! Volg mijn hand als ik beweeg op de grens van het zichtbarre en het onzichtbare. Het grensvlak is mijn werkterrein, de Poort mijn domein. Daar waar het Veld op spanning staat, kan het Signaal manifesteren. Als bij tovenarij ontstaat onder mijn handen, uit het niets, alles. Ik ben Witte Tovenaar.