ETZNAB, Witte Spiegel

Betekenis Etznab:

Etznab is het achttiende Zonneteken van de 20 gezichten van de Zon. Etznab betekent in Maya taal: spiegel, vuursteen, mes, lancet, lanspunt.

Ik ben ETZNAB; SPIEGEL; ik zie je schaduwkanten onder ogen.
Ik breng je zuiverheid en tijdloosheid.

De oude Maya’s kenden geen hardmetalen smeedkunst; als speerpunt of mes gebruikten ze de halfedelsteen obsidiaan. Obsidiaan is donkergrijs (soms zwart) vulkanisch glas. Wanneer het breekt, houd je harde, vlijmscherpe splinters en scherven over. De Maya’s gebruikten deze steen onder meer om de prachtige afbeeldingen en gliefen te etsen in het zachte zandsteen waarmee hun tempels en piramides werden gebouwd. Gepolijste platte schijven van deze steensoort hebben een spiegelende glans en konden als spiegel dienen.

In Etznab vind je al deze eigenschappen in één: Etznab reflecteert (als spiegel) en maakt onderscheid (als mes), waardoor Etznab orde aanbrengt. Etznab is zowel het Zwaard van Damocles van het abrupte eindoordeel, als het mes dat aan twee kanten door blijft snijden tot in oneindige delen. Etznab is het spiegeldoolhof dat eindeloos lijkt totdat je je hoofd stoot. Etznab is zowel oeverloze discussie, als knopen doorhakken: Etznab leert hoe uiteindelijk ook uiterlijke orde, voortkomt uit innerlijke keuzes. Etznab is de spiegel van het zelf.

In Azteeks heet hij Tecpatl: vuursteen.

De ondersteunende kracht van de Spiegel is de Draak, de  verborgen kracht is de Nacht en de uitdagende kracht is de Ster.

Duiding:

Witte Spiegel leeft in het gebied van de spirituele wereld en opereert met een universeel bewustzijn. Hij/zij is de reflectie van de eindeloze orde. Hij verfijnt het spirituele en is zelfwerkzaam, niet veel van anderen nodig hebbend. Zijn basisenergie is ontvangend en is verbonden met de plexus solaris. Zijn planeet is Neptunus. Etznab is praktisch en werkt overzichtelijk.

Hij is sociaal, maar worstelt in relaties waarin mensen te dicht bij ‘m komen. Etznab sluit makkelijk compromissen, maar onderdrukt dan de woede die hij voelt, wanneer het compromis niet helemaal zijn belang dient. Etznab kan zeer kritisch, afstandelijk, hardvochtig en streng tot zelfs koud overkomen, maar dit is slechts het dunne schild ter bescherming van zijn eigen voortdurende (aan zichzelf) twijfelende binnenkant.

Traditionele vertelling:

Etznab, Witte Spiegel. Etznab heeft een sterke persoonlijkheid. Hij is zowel moedig als voorzichtig in zijn handelen. Etznab kan goed samenwerken en zijn in staat om door obstakels heen te prikken. Vaak neemt hij de moeilijkere taken op zich en wordt hij in het leven geroepen als twee mensen hulp nodig hebben een probleem of miscommunicatie op te lossen.

Hij is een talentvolle genezer van nature. In de oudheid waren mensen met het zonnezegel Etznab vaak tempel priesters en maakten offers om de goden goed te stemmen, zodat de regen zou vallen om de maïsplantages te kunnen oogsten. Het zijn verzorgers in alle opzichten, maar zodra Etznab voelt dat zijn hart botst met dat van een ander, kan hij wraakzuchtige en gewelddadige trekken vertonen.

Ze offeren zichzelf op in het belang van een ander en lijdt onder het feit dat hij al het ‘foute’ in de wereld ‘goed’ wil maken, maar dit niet altijd binnen zijn macht valt. Etznab kan snel in ziekte vallen, maar geneest ook heel snel.

Hij is goed als; genezer, dokter, priester, analist, administrateur, strijder, politicus en vroedvrouw.

Vanuit de essentie:

Ik ben als de zuivere reflectie van bewustzijn als je mij als Spiegel neemt. Kijk door mij in de Spiegel. Dan opent zich voor jou het visionaire beeld van de werkelijkheid zoals die is. De spiegeling doorboort laag voor laag totdat er niets anders is dan de eindloze leegte van de zuivere intentie van de creatie. Lees mijn bijdrage als Signaal voor het inladen van bewustzijn over jouw vervolmaking. Ik ben Witte Spiegel.