Geschiedenis van KAKAW

Geschiedenis van Kakaw(Cacao)

Cacao, of Ka’kaw zoals de Maya’s het noemden, komt oorspronkelijk uit Mexico en het Noorden van Zuid Amerika, het Maya land. Het is dan ook een woord uit de taal van de Maya’s. De Maya’s gebruikte cacao al in 1900 v Chr. en pre beschavingen al 5200 jaar geleden. Hier in de westerse wereld maakte we pas contact in 1600 n Chr(!). En het was pas rond 1900 n Chr dat de ‘normale’ mensen toegang kregen tot dit heilige goedje.

Volgens de Maya’s is de kakaw hier gebracht door Kukulkan, de lichtbrenger van de oude inheemse volkeren. Zij maakten hiervan een krachtig en magische toverdrank. Ze gebruikten dit als voedsel van de Goden in hun rituelen en ceremonies. En ook als krachtvoer voor reizigers en soldaten. Hiermee verbonden zij de 3 werelden als 1. Het was de opener van de poort naar de kosmos.

Bij de Maya’s was kakaw zeer heilig. Deze heilige boom kon door middel van de boon(cacao) de drie werelden met elkaar verbonden worden. De Oude zagen deze werkelijkheid in 3 werelden, de boven wereld, de onder wereld en de midden wereld. In vele oude Maya kunst word de kakaw en de offers afgebeeld. Er bestond zelfs een kakaw god, hierboven afgebeeld.

Vandaag de dag dient cacao als basis voor chocolade. Vaak geven we onze geliefden chocola en dat is niet voor niets. Cacao is verbonden met de liefde omdat het een hart medicijn is. Cacao is verbonden met het Hart, een Hartopener, een Hartelixer.

De oude volkeren zoals de Maya’s, Tolteken en Azteken wisten dat cacao je speciale krachten van het Hart gaf. Zij gebruikten de cacao al eeuwenlang, zo niet duizenden jaren en uiteraard lang voor dat Columbus Amerika ‘ontdekte’. De keizer van de Azteken, Montezuma, dronk liters chocolade volgens de overleveringen.

Niet alleen omdat hij het lekker vond maar ook omdat hij dacht dat hij er heel slim en sterk van werd. Vandaag de dag her-ont-dekken we de helende werking van kakaw. Een gezond lichaam maakt sterk en de geest profiteert daarvan. Cacao behoord dan ook tot een superfood en laat vele groentes zelfs brokolie ver achter zich.

Het volgende gebed aan de brenger van Kakaw, Kukulkan, de gevederde slang is overgeleverd:

“O machtige god die hemelslang en [wereld]bewaarder zijt, wil afdalen tot uw rijksgroten en hen omwikkelen met uw vederpracht!”

In de 16e eeuw ontdekten ook de Europeanen de cacao. In 1528 kwam de Spaanse ontdekkingsreiziger en veroveraar Fernando Cortez terug van zijn reis door Mexico. Hij bracht niet alleen schatten mee, maar ook cacaobonen. Omdat cacaobonen in Amerika zo’n belangrijk en waardevol  product waren had hij deze ook meegenomen. Ondanks we in de verslagen kunnen we lezen dat ze de amandelvormige noten smerig vonden.

Het waren de Spanjaarden die van de cacaobonen een zoete chocoladedrank maakten door er suiker en vanille bij te doen. Dit om het lekker te maken zodat ze het toch konden drinken. Het recept hielden de Spanjaarden geheim zodat zij de enige waren die wisten hoe je die drank moest maken. De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen. Zo kostte een konijn wel 10 cacaobonen en een slaaf 100 cacaobonen!

Cacao werd dan ook in het begin enkel door de Elite(koningen, adel, etc) gedronken. Pas in de 20ste eeuw kreeg de ‘normale’ mens  toegang tot dit heilige goedje. Dit kwam doordat in 1828 het geheim van de cacao door de Nederlander Casparus van Houten werd ontdek. Hoe het vet uit de bonen te verwijderen, waarbij cacaopoeder en cacaoboter ontstond. Dit is de basis voor de huidige chocolade.

Onderstaand Ted-Ed filmpje over de oorsprong van Kakaw en hoe chocolade zoals we die kennen is ontstaan legt het op een leuke manier nog eens uit:

Verder lezen?

De onbekende (ongekende) voordelen van rauwe cacao

Er is kans dat cacao over 40 jaar niet meer bestaat.