Geschiedenis van KAKAW

KAKAW, het voedsel van de Goden.

Geschiedenis van KAKAW(Cacao)

Cacao, of Ka’kaw zoals de Maya’s het noemden, komt oorspronkelijk uit Mexico en het Noorden van Zuid Amerika, het Maya land. Het is dan ook een woord uit de taal van de Maya’s. Cacao is het voedsel voor deze shift van de wereldtijdperken, de nieuwe Zon.

De Maya’s gebruikte Kakaw al volgens eerdere archeologische ontdekkingen 1900 v Chr. . Recent zijn ontdekkingen gedaan die dateren uit het begin van het vorige Wereldtijdperk(OX LAHUN BAKTUN cyclus) 3314 v Chr, nu zo’n 5200 jaar geleden. Volgens de Maya’s en vele ander oeroude beschavingen en culturen was dit het begin van onze wereld. En weet de wereld is niet moeder Aarde, moeder Aarde is moeder Aarde, de wereld is datgene wat hier gecreëerd is in een bepaalde kosmische cyclus.

Hier in de ‘Oude wereld’ en de daaruit westerse wereld maakte we pas contact in 1600 n Chr(!). In het jaar 1519 werd Mayaland ‘ontdekt’ door de Spanjaarden. ( het was al ont-dekt, er woonden miljoenen mensen). De Spanjaarden hielden het recept van chocomelk en de bonen meer dan 100 jaar geheim. En het was pas rond 1900 n Chr dat de ‘normale’ mensen toegang kregen tot dit heilige goedje. Daarvoor was het enkel voor de Elite, koningshuizen en adel, zij gebruikte het als warme chocoladedrank maar ook als medicijn.

Volgens de Maya’s is de Kakaw hier ooit gebracht door de God Kukulkan, de lichtbrenger van de oude inheemse volkeren.

Een geschenk die door het duister werd vastgehouden. Het verhaal gaat dat deze boom ooit enkel in de onderwereld groeide, Xibalba, 1 van de drie sjamanistische werelden. Deze werd bewaakt door twee van de 9 heren van de Nacht, van de onderwereld. HUN KAME(CIMI) en WULUK KAME(KAN) waren hun namen. Het was verboden voor de mensen om deze vruchten te eten of in de buurt te komen.

Er is een mythologische verhaal over de helden tweeling. Hun dochter IXQUIC hield de heren van de onderwereld voor de gek en kwam bij de boom terecht. Daar lag de scheldel van haar vader HUNAH PU, die door de heren gedood was en deze sprak tot haar en zei; Dochter, hou je hand open en ik geef je het geschenk van liefde. Hij spuugde erin en daar lagen de cacao bonen van de heilige boom. Ze nam het mee de midden-wereld in en ze was zwanger, zwanger van de reïncarnatie van de helden tweeling HUNAH PU en IX BALANQUE, die de Zon en de Maan werden.

En zo is de boom in onze wereld gekomen lang geleden in Tijd. De volkeren van Mayaland verbouwde en gebruikte Kakaw al zo’n 5200 jaar geleden dat we recent hebben ontdekt. En hoe bijzonder is het dat deze bomen uit de onderwereld inderdaad enkel goed kunnen groeien in de schaduw. In de schaduw van de oerwouden…

De Maya’s maakten van Kakaw een krachtig en magische toverdrank. Hieraan werd soms een bepaalde plant toegevoegd die het bloedrood maakte. Bloed was de drager van bewustzijn, het levenssap. Ze gebruikten dit als sacrament, voedsel van de Goden in hun rituelen en ceremonies. En ook als krachtvoer voor reizigers en soldaten. Hiermee verbonden zij de 3 werelden als 1. Het was de opener van de poort naar de kosmos, een hartelixer…

Bij de Maya’s was kakaw zeer heilig. In vele oude Maya kunst word de Kakaw als offer afgebeeld in schilderingen en laatste 4 boeken van de Maya’s die de boekverbrandingen hebben overleeft. Kakaw werd ritueel meegeven op de laatste ceremonie van ons leven, de reis door de onderwereld…

*Ancient Maya God of Kakaw.

De Kakaw boom was heilig en is hier gebracht om ons hart te helen. Doormiddel van de boom, en de boon kon men reizen in de drie werelden, verbond deze met elkaar als 1. De Maya’s en vele andere oeroude beschavingen zagen deze werkelijkheid in 3 werelden. De boven wereld, de onder wereld en de midden wereld.

         

 

 

 

 

 

 

En zo binnen, zo buiten, zoals boven en onder. In ons zelf bestaan deze 3 werelden ook. Deze her-kennen wij bijvoorbeeld als, het hoofd, de gedachtes, inspiratie, de bovenwereld. De buik, onze emoties als de onderwereld. En uiteraard het centrum van ons voertuig het Hart. Het ware gevoel en de kracht van liefde die alles verbind. 

Vandaag de dag dient cacao als basis voor chocolade. Vaak geven we iemand waarop we verliefd zijn, of waar we van houden chocola en dat is niet voor niets. Ons hart denkt niet maar weet. Cacao is dan ook een medicijn voor het hart en in deze zit een stof die ons het gevoel van verliefdheid laat voelen. Kakaw is verbonden met het Hart, een Hartopener, een Hartelixer.

De oude volkeren zoals de Maya’s, Tolteken en Azteken wisten dat Kakaw je speciale krachten van het Hart gaf. Zij gebruikten de Kakaw al duizenden jaren  eeuwenlang en uiteraard lang voor dat Columbus de ‘Nieuwe Wereld’ ‘ontdekte’. De keizer van de Azteken, Montezuma, dronk liters Chocoalt (Kakawwater) volgens de overleveringen. Niet alleen omdat hij het lekker vond maar ook omdat hij dacht dat hij er speciale krachten van kreeg, zo als slimheid, wijsheid en er geestelijk en lichamelijk sterk van werd. Nu weten we ‘wetenschappelijk’ ook waarom.

Vandaag de dag her-ont-dekken, ooit was het onbedekt, we de helende werking van Kakaw. Een gezond lichaam maakt sterk en de geest profiteert daarvan. Kakaw behoord dan ook tot een superfood en gezien het een boon is het een groente. En niet zomaar een groente, het laat vele groentes zelfs brokolie ver achter zich en is de gezondste groente op Aarde.

Het volgende gebed aan de brenger van Kakaw, Kukulkan, de gevederde slang is overgeleverd:

“O machtige god die hemelslang en [wereld]bewaarder zijt, wil afdalen tot uw rijksgroten en hen omwikkelen met uw vederpracht!”

In de 16e eeuw ontdekten ook de Europeanen de cacao. In 1528 kwam de Spaanse ontdekkingsreiziger en veroveraar Fernando Cortez terug van zijn reis door Mexico. Hij bracht niet alleen schatten mee, maar ook cacaobonen. Omdat cacaobonen in Amerika zo’n belangrijk en waardevol  product waren had hij deze ook meegenomen. Ondanks we in de verslagen kunnen we lezen dat ze de amandelvormige noten smerig vonden.

Het waren de Spanjaarden die van de cacaobonen een zoete chocoladedrank maakten door er suiker en vanille bij te doen. Dit om het lekker te maken zodat ze het toch konden drinken. Het recept hielden de Spanjaarden geheim zodat zij de enige waren die wisten hoe je die drank moest maken. De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen. Zo kostte een konijn wel 10 cacaobonen en een slaaf 100 cacaobonen!

Cacao werd dan ook in het begin enkel door de Elite(koningen, adel, etc) gedronken en gebruikt als medicijn. Pas in de 20ste eeuw kreeg de ‘normale’ mens  toegang tot dit heilige goedje. Dit kwam doordat in 1828 het geheim van de cacao door de Nederlander Casparus van Houten werd ontdek. Hoe het vet uit de bonen te verwijderen, waarbij cacaopoeder en cacaoboter ontstond. Dit is de basis voor de huidige chocolade. Het duurde nog tot 1868 dat de eerste chocolade reep verscheen.

Onderstaand Ted-Ed filmpje over de oorsprong van Kakaw en hoe chocolade zoals we die kennen is ontstaan legt het op een leuke manier nog eens uit:

Korte Mayaanse uitleg van een Kakaw ceremonie:
KAKAW The Food of the God’s.
Verder lezen?

De onbekende (ongekende) voordelen van rauwe cacao

Er is kans dat cacao over 40 jaar niet meer bestaat.