Olmeken

De Olmeken

De Olmeken is een zeer mysterieuze beschaving en zij worden gezien als een moedercultuur van Meso Amerika. Zie bovenstaande foto, deze beelden zijn gevonden in een graftombe. Let op de langwerpige hoofden, deze vinden we terug door de gehele oude wereld. Ik heb ze in Egypte gezien, zoals Achnaton en Nerfititi uit 1300 v Chr die het monolitische geloof geboren lieten worden. In het Midden Oosten maar ook in Azië en Zuid en centraal Amerika zoals de Maya’s en Olmeken. Wie waren deze heersers, deze koningen uit ons verleden die beschaving maakten?

In 2003 bezocht ik een museumpje in de Nasca woestijn in Peru. In dit museum stond ik oog in oog met deze ‘mensen’, de Paracas. Nog steeds een onverklaard mysterie en is er nooit serieus onderzoek naar gedaan tot nu. Volgens de gevestigde wetenschap is dit door hoofdbinding gedaan. Dit is zeker gedeeltelijk waar en gebeurd nog steeds. Echter dit is geen verklaring voor de vele langgerekte hoofden uit ons verleden. Gelukkig zijn er nu tal van onderzoeken gaande en zijn er zelfs verschillende mummies ontdekt van een ander menssoort dan de onze. Meer info kan je vinden in deze documentair en lezing. Deze linken staan ook onder deze Teaching van de Olmeken.

Terug naar de Olmeken beschaving. Deze gaat volgens de geschiedenisboeken terug tot zeker 1200 v. Chr. Deze beschaving was een van de eerste in het vorige wereldtijdperk(3113vChr. tot 2012nChr.)die steen bewerkte en gebruikte voor grote bouwwerken zoals ovaalvormige piramides en grote stenen pleinen. Prachtige kunstwerken van steen lieten zij na.

Ook zijn zij verantwoordelijk voor de talrijke gigantische stenen hoofden die in Midden-Amerika gevonden zijn. De grootste is meer dan 3 meter hoog, is van basalt en weegt zo’n 60.000 kilo. Waarbij de dichtst bijzijnde steengroeve toch nog zo’n 120 kilometer was verwijderd.

Deze hoofden zijn zeer merkwaardig, sommige zijn alien achtig en andere hebben kenmerken van Afrikaanse mensen. De neus en lippen lijken meer op dat van een Neger en niet zozeer van een Amerikaan. Toch vreemd, omdat volgens onze geschiedenisboeken de eerste Afrikaan pas 2800 jaar later zich op dit werelddeel bevond, dit door middel van slavernij.

De belangrijkste steden San Lorenzo, La Venta en Tres Zapotes lagen in de vruchtbare kuststreek langs de Golf van Mexico.

Helaas is er heel weinig bekend over de Olmeken en hun beschaving. Zij worden beschouwd als de moedercultuur van Midden-Amerika. Welke taal zij spraken is niet bekend, maar wel dat ze een kalender gebruikten die we nu kunnen als de Tzolkin. De jaguargod nam een belangrijke plaats in hun godsdienst.De jaguar, IX in het Maya, was het totemdier van de Sjamanen en priesters.

Ook introduceerden zij in dit werelddeel het smeedijzer. Ongeveer 200 jaar v. Chr. werd de rol van de Olmeken in Midden-Amerika overgenomen door enkele andere hoogstaande culturen. Een andere cultuur uit de preklassieke periode was de Tlatilco-cultuur, die zich ontwikkelde op de plaats waar nu Mexico-Stad ligt op de hoogvlakte van Mexico.

Piramide van de Zon

Op het einde van het preklassieke tijdperk bleven er twee politieke machten over: die van Teotihuacán en Cuilcuilco. Nadat Cuilcuilco verwoest werd door een lavastroom bleef Teotihuacán over als nieuw machtscentrum en ontwikkelde zich tot een van de grootste en machtigste steden in die tijd.

De bloeitijd van deze stad lag rond het jaar 400 toen ze meer dan 200.000 inwoners had. Over het algemeen was het zo dat in de klassieke periode van 200 tot 900 na Chr. de bevolking massaal naar de steden trok waar het economische leven zich grotendeels afspeelde. Kenmerkend was dat de meeste macht in handen was van priesters en dat men in staat was om met grote wiskundige en astronomische kennis imposante bouwwerken op te richten.

Ook de beeldende kunst stond op een hoog niveau. Belangrijke goden waren de regengod Tlaloc en de god van de schepping Quetzalcóatl. De invloed van Teotihuacán reikte door de handelscontacten zeer ver, van het zuiden van de Verenigde Staten tot de Maya-gebieden van Belize, Guatemala en Honduras en wellicht nog veel verder. Als kunstenaar(Staay Art Home Design©2000) heb ik ook deze beschaving weer tot leven gewekt in een aantal werken.