Pauahtuns, de Hemeldragers

Pauahtuns, de Hemeldragers

In de Maya werden de 4 windstreken, de we terugvinden in de vier hoofdrichtingen, geschraagd door vier Pauahtuns of Bacaps. Ook wel vertaald als de Heren van de Wind, vaak werden deze als oude wijze man afgebeeld. Elke Pauahtun, hemeldrager had de kleur van de richting die hij stutte. Ze hielden een kosmisch evenwicht van de wereld in stand en uiten zich in vele verschillende verschijningsvormen. Zoals hier boven als de 4 windrichtingen maar ook als de 4 grote seizoenen of de 4 elementen waaruit alles dat is bestaat.

De Pauahtun van het Oosten, LIKIN, draagt de kleur CHAU, rood. Deze uit zichzelf door de 5 rode Zonnezegels. De Pauahtun van het Noorden, XAMAN, draagt de kleur SAC, wit. Deze uit zichzelf door de 5 witte Zonnezegels. De Pauahtun van het Westen, CHIK’IN, draagt de kleur EK, blauw of Zwart. Deze uit zichzelf door de 5 blauwe Zonnezegels. De Pauahtun van het Zuiden, NOHOL, draagt de kleur KAN, geel. Deze uit zichzelf door de 5 gele Zonnezegels.

Hier boven de Maya godheid Bacab en verwijst naar vier oude dragers van Hemel en Aarde, de Hemeldragers die in de vier windrichtingen staan. In het oude Egypte kunnen we hem als God HEH.

Bacaps werden ten nauwste verbonden geacht met vier windgoden, de Pauahtuns en vier regengoden genaamd Chac. In de iconografie beantwoorden zij aan god N, met als wisselende attributen een kinkhoorn, schildpadpantser, bijen’harnas’, en spinnenweb.

Volgens een late mythe had de oppergod Itzamna hen voortgebracht. Hiermee stemt overeen, dat de hiëroglyphische uitbeelding van Itzamna (god D) soms met kenmerken van de Bacab vermengd is. In de huidige overleveringen van de volken van de Mexicaanse Golfkunst figureren nauwe verwanten van de Bacab(s), die met onderaards gerommel en veel hemelgeweld het regenseizoen openen.