LAMAT, Gele Ster

Betekenis Lamat:

Lamat is het achtste Zonneteken van de 20 gezichten van de Zon. Lamat betekent in het Maya: ster, de planeet Venus en konijn.

Ik ben LAMAT; STER; ik wijs je de weg. Ik breng je helderheid en harmonie.

Na de Zon en de Maan is de planeet Venus het belangrijkste hemellichaam in de Maya kosmologie. Venus is slechts 263 dagen per jaar zichtbaar, wat bijna overeenkomt met de duur van de Tzolkin, het Heilige Rad van 260 dagen. Iedere 584 dagen staat Venus weer precies in dezelfde positie t.o.v. de Zon en de Aarde: de Venuscyclus. Combineer je deze cyclus met die van de Tzolkin en het zonnejaar van 365 dagen, dan vallen alle drie raderen in dezelfde positie samen na exact 104 jaar: het pad der schoonheid.

Lamat vertegenwoordigt de harmonie van de hemellichamen, de samenklank van de sterren, de schoonheid van de hemelse schepping als geheel der delen. Lamat is de achtste zon in de reeks van twintig zonnezegels, het is de Davidster in 3D: de dubbele stertetraëder, de achtpuntige Mer-Ka-Ba. Wat we met onze handen hebben geschapen, wil door Lamat geplaatst worden in het grote geheel.

De Azteekse benaming is Tochtli: konijn.

De ondersteunende kracht van de Ster is de Aap, de verborgen kracht is de Hemelwandelaar en de uitdagende kracht is de Spiegel.

Duiding:

De Gele Ster leeft via de rede en opereert vanuit de mentale wereld. Lamat leeft in gemeenschapsbewustzijn. Lamat, in wezen, herinnert. Hij/zij ontvangt via de zonnevlecht. Lamat is energetisch, druk, zenuwachtig, slim en speels. Hij betoont intellect, maar kan enigszins paranoïde worden. Lamat houdt van vechten, maar tracht altijd te handelen vanuit liefde. Dit wordt weerspiegeld in Venus, de planeet die ‘m vertegenwoordigt.

Lamat is de kunstenaar, de elegantie van de stralende ster. Lamat wil dat wat af is, laten samenklinken met andere creaties. Lamat’s levensweg is het kunstwerk dat pas tot uiting komt door zijn plek in de juiste omgeving. Lamat kan mentaal overactief zijn; daardoor kunnen onevenwichtige gedachten verstorend gaan werken op het laten overkomen van zijn goede bedoelingen.

Zijn drang naar het brengen van harmonie leidt ook tot de paradox dat hij enerzijds makkelijk beïnvloedbaar is en gebrek kent aan zelfvertrouwen en anderzijds zeer egocentrisch kan worden met overdreven uitgesproken meningen.

Traditionele vertelling:

Lamat, Gele ster. Lamat mensen zijn de grote stichters van de Aarde, vruchtbaar in alle opzichten. “De priesters die vragen om het levenswater”. De bloemen van het leven, succesvol en intelligent, ze hechten waarde aan de gezondheid van de natuur en zijn actuele omstandigheden. Verantwoordelijk, harde werkers, geduldig, intuïtief, emotioneel en harmonieus zijn eigenschappen die Lamat weerspiegeld.

Op sommige momenten rebels en conflict zoekend. Ze kunnen makkelijk ziek worden. Daarnaast hebben ze moeite om uit te leggen wat ze nodig hebben. Uit balans kan Lamat arrogant overkomen en geloven ze in hun eigen masker, om beter uit de verf te komen dan anderen. Als er obstakels ontstaan op de weg die Lamat’s doorlopen, kunnen ze in hun zwakte belanden. Dat maakt dat ze kiezen om te roddelen over anderen, wat conflicten of oorlog als gevolg draagt.

De kwaliteiten van Lamat zijn terug te vinden in de volgende beroepen; counselors, administrateurs, filosofen, dokters, wiskundigen, musici, schrijvers, leraren en verdedigers van vrede.

Vanuit de essentie:

Ik sta in verbinding met Sterrenlicht. Daar ver in het heelal knippert, schittert informatie over onze toekomst. Als Ster sta ik open voor Signalen die het pad wijzen naar de heelwording en de vervolmaking van de mens in het Universum. Ik ben de Gele Ster.