Ceremoniële Cacao

CEREMONIËLE CACAO

In onze Maya Kakaw ceremonies werken we met de beste ceremoniële Kakaw uit de hooglanden van de Maya’s. De Maya’s die deze voor ons maken doen dit op ceremonieel wijzen en alle krijgen hiervoor eerlijk betaald. Helaas is slavenhandel nog steeds een feit in de huidige Cacao branche. UTZ is dan ook een keurmerk voor chocola producten die dit probeert te voorkomen. UTZ betekend GOED in Maya. Onze Kakaw is dubbel en dwars UTZ.

Achtergrondinformatie
Cacao is een medicijn dat al sinds eeuwen gebruikt wordt bij de Maya’s, zowel als krachtvoer als voor helingsdoeleinden. Dit laatste vooral bij de priesters en de ‘hogere’ lagen van de bevolking. Ceremonies met Cacao zijn stilaan verdwenen (sinds de Spaanse bezetter de Godenvoedsels Cacao, chiazaad, maïs en amarant als een bedreiging ervaarde) maar werden nu o.i.v. de sjamaan die deze Cacao selecteert en verwerkt toegankelijker gemaakt voor meer mensen.

Met Maya Teachings werk ik met verschillende soorten Cacao. Deze specifieke Cacao wordt o.a. door de producent, die zelf al 16 jaar Cacaoceremonies leidt in Guatemala, voor de medicinale inhoud uitgekozen. Hij gaat bij de producenten die Cacao verkopen met de juiste capaciteiten om
ceremonieel te gaan gebruiken. Dit zijn niet elke seizoen dezelfde boeren. Deze Cacao is niet alleen biologisch, maar heeft ook een veel hogere theobromine-inhoud dan gelijk welke andere Cacao die commercieel verkrijgbaar is.

Deze Cacao is van de Centraal-Amerikaanse oervariëteit die een kleinere, smallere, meer bittere boon heeft dan de Zuid-Amerikaanse variëteiten, en is getekend door een kroontje bovenaan de zaaddoos. Hij bezit tot 80% theobomine. Dit is fenomenaal vergeleken met de magere 5-10% die
grote merken eetchocolade aanbieden en de uitzonderlijke 40-50% gevonden in enkele van de betere (raw/bio) chocoladerepen. De Zuid-Amerikaanse variëteit heeft een meer vlezige en vettigere boon die ook groter is. Deze is dus meer geschikt voor eetchocolade en wordt wereldwijd ook meer verbouwd.

De Centraal-Amerikaanse variëteit is echter veel minder gekruist geweest met andere soorten en is redelijk onaangeraakt gebleven wegens commercieel minder interessant. Nu is er echter op aarde terug een groter
draagvlak om de medicinale en spirituele capaciteit van deze plant te gaan appreciëren. Het is een meesterlijke plant die lichaam en geest versterkt, opent en verbindt, en grote mogelijkheden biedt voor zowel persoonlijke als
collectieve ontwikkeling hier op aarde.

De Cacao wordt direct van de producenten aangekocht, per vrachtwagen naar het atelier gebracht en daar worden plaatselijke Maya-vrouwen tewerkgesteld voor het (licht) roosteren van de bonen. Zij pellen vervolgens alle bonen met de hand en worden hiervoor fair betaald. Het met de hand verwerken zorgt ervoor dat er geen beschimmelde bonen mee in de Cacao terecht komen.

Chocolade die machinaal verwerkt wordt bevat gemakkelijk 10-15% beschimmelde bonen die de menselijke vertering niet bevorderen. Om de bonen te kunnen pellen moeten ze steeds minimaal geroosterd worden; raw chocolade is eigenlijk eerder een marketingterm. De bonen van deze Cacao zijn echter zo minimaal mogelijk geroosterd om toch gepeld te kunnen worden.

De bonen worden gemaald in een steenmolen die de Cacao ook fijn envloeibaar maakt, waarna hij in zakken van 1 pond (454 gr.) afgewogen en verzegeld wordt. Dan laat men de blokken stollen en zijn ze klaar om te verkopen. Het is dus pure Cacao die nog alle gezonde vetten en mineralen bezit.

Bron: Broeder Shadi One Spirit

KAKAW The Food of the God’s.